Recept za baklavu


Sastojci:
8 listova za savijače
250 g margarina za kolače ili maslaca
300 g mljevenih oraha
4 žlice krušnih mrvica
Za sirup:
300 g šećera
2 žlice meda
0,5 l vode
1 vanilin šećer
sok 1/2 limuna
sok 1/2 naranče
Rastopite margarin na laganoj vatri.
Mljevene orahe pomješajte s krušnim mrvicama.
Listove za savijaču razmotajte i izrežite na veličinu vašeg pleha. Cijeli pleh malo namastite margarinom prije slaganja tijesta.
Na pleh stavite prvo 3 lista tijesta, od kojih ste svaki malo namastili rastopljenim margarinom: Prvi list stavite u pleh i zamastite s 1/2 žlice margarina ili ga premažite pomoću prikladnog kista. Na njega ćete staviti još dva lista (i svaki premazati margarinom) bez nadjeva.
Tek na treći list rasporedite 1/4 oraha, pa ga prekrijte listom tjesta i taj list namastite margarinom. Orahe stavljate u 4 sloja, a najgornji sloj pokrijete s 2 namašćena lista.
Baklavu režite prvo na velike kvadrate -  a ako želite, kvadrate možete prerezati i dijagonalno kako biste dobili tipične trokute. Preko izrezanog tijesta prelijte sav preostali margarin.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva - a za to vrijeme, dok se pećnica zagrijava, priredite sirup.
Zakuhajte vodu sa šećerom i medom uz mješanje da se šećer čim prije otopi. Kada voda provrije, ostavite ja lagano kuhati još 5-6 minuta, da se pretvori u sirup. Sirup skinite s vatre i ostavite ga hladiti.
Baklave pecite na 190 stupnjeva otprilike 25 minuta, dok listovi ne postanu zlatno smeđe boje. 
U sirup iscjedite sok 1/2 limuna i 1/2 naranče (ili samo sok 1 limuna), pa baklave izvadite iz pećnice, još vrele prelijte sirupom i pospite vanilin šećerom.

Baklave ostavite hladiti oko 2 sata prije  posluživanja, da se sirup dobro upije u tijesto

Grah salata iz konzerve: Sa bučinim uljem za prste polizat

Sastojci za grah iz konzerve sa dodatkom bučinog ulja: 2 limenke graha crvenog i bijelog ocijeđena i isprana 1 mala limenka kukuruza ...