Zapečeni grah s kobasicama, gljivama i paprikom





Potrebni sastojci:
400 g bijelog graha, 4 mesne kobasice, 2,5 glavice luka, 100 g slanine,  žličica mljevene crvene paprike, žličica sosa od rajčice, 2 režnja češnjaka, žlica brašna, 1,5 dl ulja, peršin, 100 g gljiva, 1 paprika babura
Priprema:
Stavimo kuhati grah na 45 minuta i dodamo lovor i pola glavice crvenog luka.Grah ocijedimo tako da u zdjeli ostane malo tekućine od kuhanja. U tavi na vrućem ulju pržimo nasjeckani luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša. Dodamo mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i brašno, promiješamo te umiješamo kuhani grah s preostalom tekućinom od kuhanja. Tako pripremljen grah premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu, a odozgo stavimo kobasice, narezane gljive i narezanu papriku baburu. Sve zajedno pospemo nasjeckanim peršinom, prelijemo s malo ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 220 °C po prilici 25 min.